Art Installation at University Hospital Bristol

Tags: arts, commercial office

Related projects: King's Wood Super Kingdom, AAIS Covent Garden

Art Installation at University Hospital Bristol - Webb Yates Engineers
Art Installation at University Hospital Bristol - Webb Yates Engineers
Webb Yates - Studio Weave
Art Installation at University Hospital Bristol - Webb Yates Engineers
Art Installation at University Hospital Bristol - Webb Yates Engineers

This art installation by renowned international architects, Studio Weave, is intended to function as a visual and acoustic barrier for the entrance atrium of the new children's wing at University Hospital Bristol.

Webb Yates Engineers were hired by Studio Weave to design the cable net that supports the foam glass baffles.

Whilst it can be seen instinctively that a trumpet shape like this is anticlastic and will stay taut in space, it was critical that a precise form was found where all of the cables were tight enough at once to support the baffles without significant deflection.

We used a pair of stockings to find the initial shape, and a computer analysis package to determine the stresses in the cables.

The installation was funded by the charity Above and Beyond.