Hampstead

Tags: residential, masonry, timber, refurbishment

Related projects: St John’s Wood

Hampstead - Webb Yates Engineers
Hampstead - Webb Yates Engineers
Hampstead - Webb Yates Engineers

The sensitive reconfiguration and extension of this C. H. B. Quennell designed villa within a Hampstead Conservation Area, provides a space suited to the needs of a modern family.

The existing spaces are reconfigured with utility rooms relocated to the new two-storey basement, along with new recreational facilities including a swimming pool, gymnasium and garden room. The basement storey of the house is a large open space, with extensive glazing to the garden. Within the basement the pool is set in a stone lined space, with a minimal glazed screen surrounding it, with side-hung doors allowing interconnection between the pool and garden room.

In the rest of the building the interiors and existing plan have been opened up, with window openings increased to improve daylight levels and connections between rooms enlarged. To remain faithful to the period of the 1907 house, the façade has been retained, and materials retained and reused where possible, for example, to reconstruct the roof and chimneys.

With the new basement and a new single storey garage building, the project will realise an almost nine-fold increase in the property’s size.