Murray Mews

Tags: residential, glass, refurbishment, stairs

Related projects: Caroline Place , Bavaria Road Studio

Murray Mews - Webb Yates Engineers
Murray Mews - Webb Yates Engineers
Murray Mews - Webb Yates Engineers

A dilapidated 1950s mews house on Murray Mews in Camden was extended and fully refurbished, transforming it into a light and spacious family home.

The building is situated on a dense urban mews but, unusually, benefits from views to both the front and the rear, so natural light could be channelled into the core of the house.

The project features a central open tread staircase, illuminated by large glazed panels on every floor. Bedrooms, bathrooms and the utility room are located on the ground floor and benefit from access to the secluded courtyard garden at the rear of the property.

The first floor comprises a large open plan dual aspect space for dining and living which flows into a large west facing roof terrace at the rear. The new extension to the roof creates a second floor containing additional flexible space which is currently utilised as a spare bedroom and home studio. Large terraces at the front and back of the house overlook Camden Square and the city.

The refurbishment includes a complete upgrade of the existing fabric and services of the building to provide high efficiency heating and insulation, and all the window were replaced with high-performance double-glazed units.

Awards

  1. AJ Retrofit Awards 2013, shortlisted, Jan 2013

Press

  1. Murray Mews - AJ, May 2013